Fotografija: Insajder

Fotografija: Insajder

Slučaj iz decembra 2013. godine otkriva direktnu vezu između pripadnika žandarmerije Nenada Vučkovića zvanog Vučko i grupe Partizanovih navijača koja je demolirala kafić vođe suprotstavljenog navijačkog tabora, Aleksandra Vavića. Vučković o incidentu nikada nije saslušan.

U tekstu Ivane Jeremić se navodi da je grupa muškaraca, među kojima su bili Veljko Belivuk i drugi Partizanovi navijači, učestvovala krajem 2013. godine u demoliranju kafića Hollywood u Beogradu, u vlasništvu Aleksandra Vavića. U to vreme vodeća navijačka grupa Alkatraz i novoosnovana grupa Janjičari borile su se za prevlast na južnoj tribini.

Dokumenti koje po prvi put objavljuje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkrivaju da je pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković - Vučko nakon incidenta preuzeo ključeve jednog od automobila u kojima su se vozili napadači. Međutim, Vučkovića tužilaštvo nikada nije ispitivalo o ulozi u ovom događaju.

Mediji su o Vučkoviću i njegovim vezama sa navijačima Partizana i grupom Janjičari pisali u više navrata. Tako je Insajder objavio fotografiju sa tribine na kojoj se mogao videti u društvu ubijenog Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, ali i već osuđivanog Veljka Belivuka poznatijeg kao Velja Nevolja.

Stanković je ubijen u oktobru 2016. u blizini Okružnog (Centralnog) zatvora u Beogradu, kada je u njega još uvek nepoznati napadač pucao više puta.

Na konferenciji za štampu održanoj krajem oktobra 2016, odgovarajući na pitanja novinara Insajdera o angažovanju Nenada Vučkovića u policiji, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potvrdio je da je Vučković zaposlen u Žandarmeriji. Stefanović je rekao da je upoznat sa tim da je Vučković navijač Partizana, kao i da to nije krivično delo. Naveo je i da je Vučković u policiju prešao iz vojske. 

Vučković je do oktobra 2016. bio i član Skupštine Fudbalskog kluba Partizan kao predstavnik grupe navijača.

U aprilu 2016. godine članovi Radne grupe koja je upravljala Partizanom, među kojima je bio i Milorad Vučelić, predsednik Sportskog društva Partizan, optužili su Vučkovića da je zajedno sa Novakom Nedićem, generalnim sekretarom Vlade Srbije naložio navijačima da na utakmici Partizan - Mladost iz Lučana jajima gađaju pripadnike Uprave. Grupa je u saopštenju navela da Vučković i Nedić „nastoje da prošire atmosferu straha, javnog linča” kako bi sprečili zasedanje Skupštine.

CINS je već pisao o uticaju Novaka Nedića u Partizanu.

O Vučkoviću i njegovoj ulozi na tribini javnost ne zna mnogo. Novinari CINS-a pokušali su da utvrde po kom osnovu je bio angažovan u vojsci, a zatim i u policiji. Iz Ministarstva odbrane informacije nisu dostavili navodeći da ne mogu da utvrde o kojoj osobi se radi. Na isti način je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odgovorilo na pitanje o tome da li je protiv Vučkovića vođen postupak unutrašnje kontrole, dok ni posle četiri i po meseca nije odgovorilo na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja o njegovom angažovanju u Žandarmeriji.

Celu priču možete da pročitate na sajtu CINS.

Tekst je nastao u okviru projekta “Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24” koji je podržala Evropska unija. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost autora i ne predstavlja nužno stavove EU.