Sprovesti reforme iz poglavlja 23 i 24

Koalicija prEUgovor poziva državne organe da nastave sa sprovođenjem reformi u oblasti vladavine prava bez obzira na to da li će i kada biti otvorena poglavlja 23 i 24 pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji. Istovremeno apelujemo na Evropski savet i države članice da što pre otvore ova ključna poglavlja.

Uvereni smo da je za sve strane štetno što poglavlja posvećena pravosuđu i osnovnim pravima i pitanjima pravde, slobode i bezbednosti još uvek nisu otvorena.

Usporavanje pregovora ne doprinosi evrointegracijama Srbije već dodatno slabi sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava. Od suštinskog značaja je da Srbija ostane na evropskom putu a otvaranje poglavlja 23 i 24 bi povećalo odgovornost svih institucija u Srbiji i EU uključenih u proces pridruživanja, što je neophodan korak ka većoj pravnoj sigurnosti svih građana.

Sve ključne aktivnosti iz akcionih planova mogu da sprovedu jedino državni organi i zato pozivamo nadležne institucije u Srbiji da opredeljenje ka evrointegracijama pokažu dodatnim angažovanjem na reformama u oblasti vladavine prava, bez obzira na to da li će pregovori o poglavljima 23 i 24 biti otvoreni sutra, za tri meseca ili nikada.

Koaliciju prEUgovor čine:

Akcija protiv trgovine ljudima - ASTRA, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS). 

Koalicija prEUgovor je formirana sa ciljem da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na poglavljima 23  i 24. Misija prEUgovora je da predlaže mere za unapređenje stanja u oblastima koje su teme pregovora, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije. 

Više o aktivnostima prEUgovora možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici kao i Tviter nalogu.