Bilten „rEUformator" je namenjen profesionalcima, državnim službenicima, studentima, novinarima, predstavnicima civilnog društva i građanima zainteresovanim za praćenje politika iz dva najvažnija poglavlja u procesu pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

rEUformator - informator o poglavljima 23 i 24 - broj 8

Koalicija prEUgovor vam predstavlja osmi broj biltena rEUformator, čiji je cilj da široj čitalačkoj publici približi proces priključivanja Srbije Evropskoj uniji, sa fokusom na pregovaračka poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda, bezbednost).

 

Tema ovog broja su uzroci i moguće posledice referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu (tzv. Bregzita). Donosimo istraživačke priče o političkim pritiscima na pravosuđe, kao i ocenu koju je Srbija dobila u borbi protiv trgovine ljudima u globalnom izveštaju američkog Stejt departmenta.

 

U rubrici Evropa govorimo o dugoročnim planovima za prevenciju terorizma u Evropi, a predstavljamo i Sporazum Turske i Evropske unije o migrantskoj krizi. Na kraju, informišemo vas o novinama koje donosi novi Zakon o opštem upravnom postupku.

Ideja nam je da ovim biltenom predstavimo i aktivnosti organizacija građanskog društva, koje imaju veze sa poglavljima 23 i 24. O tome možete čitati u rubrikama Srbija analiza i Zanimljivosti. Nadamo se da će vam pripremljene teme biti korisne kako biste lakše razumeli pregovaračka poglavlja 23 i 24. Pozivamo vas da koaliciju prEUgovor pratite na društvenim mre­žama Tviter i Fejsbuk, gde nas možete obavestiti o čemu želite da čitate u narednim brojevima biltena rEUformator.

Bilten se objavljuje uz podršku Misije OEBS u Srbiji u okviru projekta „Podrška organizacijama civilnom društvu u praćenju reforme policije u Srbiji“, kao i Ambasade Kraljevine Norveške u okviru institucionalne podrške koaliciji prEUgovor. BCBP je isključivo odgovoran za iznete stavove koji nisu nužno stavovi OEBS niti norveške vlade.