rEUformator - informator o poglavljima 23 i 24 - broj 13

Nacionalni SOS telefon za žene žrtve nasilja koji još uvek nije uspostavljen zbog odbijanja predstavnika države da razumeju šta ova usluga treba da prestavlja i na koji je način treba organizovati da bi žene mogle da se povere i dobiju bezuslovnu podršku tema je trinaestog broja biltena rEUformator o kojoj je pisala Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra (AŽC).

 

 

Zlata Đorđević iz Transparentnosti Srbija (TS) analizirala je Lokalne antikorupcijske planove  opština i gradova koji su ih usvojili u skladu sa Modelom Agencije za borbu protiv korupcije i razloge iz kojih  to određene lokalne samouprave nisu učinile u sekciji biltena posvećenoj dešavanjima u Srbiji.

Akcioni plan u oblasti borbe protiv trgovine ljudima pati od suštinskih i tehničkih nedostataka, istakla je Ivana Radović iz ASTRA - Akcije protiv trgovine ljudima. Radović je upozorila da i dalje izostaju teme pomoći i zaštite žrtava, pre svega u oblasti identifikacije, pristupa pravdi, pristupa kompenzaciji, oporavka i zaštite i saradnje u pružanju pomoći i zaštite.

U poslednjem tekstu u ovoj sekciji Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija pisao je o o prvom predlogu Zakona o lobiranju u Srbiji. Reč je o jednom od poslednjih antikoruptivnih propisa koje Srbija nikada nije imala, a koji bi trebalo da bude usvojen 18 godina nakon što su antikorupcijske reforme propisa počele.

Odluka Evropskog parlamenta o usvajanju izveštaja poslanice Džudit Sargentini, u kome se iznosi niz primedbi na rad mađarske Vlade, izazvao je buru u javnosti. Jedan od razloga je najavljivanje mogućnosti pokretanja procedure iz člana 7 Ugovora o Evropskoj uniji, prvi put u istoriji Unije. Situaciju su analizirale stažistkinje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Tamara Stepanović i Jelena Dadić u sekciji 13. rEUformatora posvećenoj dešavanjima u EU.

Zarobljavanje države narušava prava građana Srbije i predstavlja glavni problem napretka na putu ka Evropskoj uniji, zaključeno je na predstavljanju najnovijeg prEUgovor Alarma, nezavisnog izveštaja koalicije prEUgovor o napretku u poglavljima 23 i 24, koje je održano u oktobru 2018. u Beogradu. Pročitajte više o glavnim porukama skupa u rubrici Zanimljivosti.

______________________________

Bilten rEUformator je namenjen profesionalcima, državnim službenicima, studentima, novinarima, predstavnicima civilnog društva i građanima zainteresovanim za praćenje politika iz dva najvažnija poglavlja u procesu pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Članice koalicije prEUgovor nadaju se da će Vam rEUformator biti koristan u lakšem razumevanju pregovaračka poglavlja 23 i 24. Pozivamo Vas da koaliciju prEUgovor pratite na društvenim mre­žama Fejsbuk i Tviter, gde nas možete obavestiti o čemu želite da čitate u narednim brojevima biltena.

Publikacija je izrađena​ u okviru projekta „Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24“. Projekat finansira Evropska unija. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost koalicije prEUgovor i ni na koji način ne odražava stavove EU.