Povodom desete godišnjice od osnivanja koalicije prEUgovor, njeni članovi se prisećaju početaka zajedničkog rada i tadašnjeg opšteg entuzijazma o evropskim integracijama Srbije. U međuvremenu je entuzijazam splasnuo, mnoge reforme sprovode se samo na papiru, a došlo je i do zarobljavanja države. Šta znači rad prEUgovora u takvim okolnostima i koji je značaj evropskih integracija za građane Srbije, neka su od pitanja na koja sagovornici daju odgovor u videu.

Decenija prEUgovora 2013 - 2023.

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana 2013. godine radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pristupanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva. Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS). Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1. Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtu, fejsbuku i tviteru.

 

Izradu ovog videa finansijski je podržala Evropska unija u okviru projekta „prEUgovor nadzor politika: izgradnja savezništva za jači uticaj u neizvesnoj budućnosti“. Za stavove iznete u videu odgovorna je jedino koalicija prEUgovor i oni nužno ne odražavaju stavove Evropske unije.