Slobodan Simeunović (35) iz sela Kruševica kod Lazarevca nikada nije imao problema sa zakonom. Sve do 2022. godine, kada je na osnovu iskaza policajaca na sudu osuđen zbog vožnje automobila bez isprava. Međutim, Slobodan niti zna da vozi, niti je u taj automobil ikada ušao.

prEUgovor video priča: Slučaj Slobodana Simeunovića

Otišao je prvi put u Golubac na sud gde ga je sačekalo još neprijatnije iznenađenje - četiri od pet policajaca tvrdila su sa sigurnošću da je Slobodan vozio automobil. Sud je verovao njihovim iskazima bez ikakvih daljih provera i izrekao Slobodanu novčanu kaznu od 65.000 dinara. 

Ispostaviće se da je automobil koji je policija zaustavila vozio Slobodanov rođak, koji je službenom licu namerno dao pogrešne podatke. Prethodno je policajcima nudio mito i dao podatke osobe koja ne postoji. Umesto da privedu sumnjivog vozača kako bi na valjan način utvrdili njegov identitet, oni su mu verovali nareč i napisali prekršajne prijave na ime koje je dao. 

Slobodanov advokat je posegnuo za različitim pravnim lekovima i protiv policajaca podnete su krivične prijave. Istraga Sektora unutrašnje kontrole MUP-a potvrdila je Slobodanov iskaz. Pravi vozač kasnije je priznao da je vozio auto i policiji dao lažne podatke. Slobodan i dalje uredno plaća kaznu u ratama, a njegovo zdravlje se pogoršalo. 

Bez vladavine prava nema odgovornosti za nezakonito postupanje institucija, a kaznu plaća građanin, ni kriv ni dužan. Evrointegracije pomažu Srbiji da dostigne vladavinu prava, ali je napredak spor. 

Detaljnije o ovome čitajte na cins.rs.

Izradu ovog videa finansijski je podržala Evropska unija u okviru projekta "prEUgovor nadzor politika: izgradnja savezništva za jači uticaj u neizvesnoj budućnosti. Za stavove iznete u videu odgovorna je jedino koalicija prEUgovor i oni nužno ne odražavaju stavove Evropske unije.