Koalicija prEUgovor želi Vam radosne praznike i srećnu Novu godinu!

Srećni praznici!

Hvala Vam što pratite naš rad. Nastavimo zajedničke napore kako bi 2023. bila godina suštinskih reformi na putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Nakon što je ovu godinu Vlada uglavnom provela u tehničkom mandatu, sada svedočimo užurbanim paralelnim postupcima kako bi se nadoknadio zastoj u reformama. Tokom praznika prEUgovor će pratiti formalnu javnu raspravu o nacrtima pet pravosudnih zakona i dalji rad na nacrtima šest zakona u oblasti unutrašnjih poslova. Ovi propisi predstavljaju ključni zakonodavni osnov za ispunjenje merila u kritičnim oblastima pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije.

Kako je Srbija upravljala reformskim procesima tokom 2022. godine, čitajte u našim prEUgovor Alarm izveštajima. Pogledajte naše brze reakcije o pitanjima koja su izazvala naročitu zabrinutost. O aktuelnim izazovima u Klasteru 1 pisali smo detaljnije u našim predlozima praktičnih politika i predlozima zakonskih amandmana. U našim istraživačkim  i video pričama rasvetlili smo partijske finansije, a trendove u istaknutim oblastima ilustrovali smo i infograficima.

 

O prEUgovoru

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pristupanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u Klasteru 1.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtu, fejsbuku i tviteru.