prEUgovor Vam želi radosne praznike i uspešnu 2022. godinu!

prEUgovor u 2021. godini

Godinu iza nas obeležilo je prevazilaženje zastoja u formalnom procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, time što je u decembru otvoren klaster 4 (Zelena agenda i održiva povezanost). Vlada Srbije ubrzano je radila na nadoknađivanju izgubljenog vremena kako bi dobila pozitivnu ocenu iz Brisela. Stampedo aktivnosti pred kraj godine je, kako smo i ranije upozoravali, uticao na kvalitet demokratskih procesa i usvojenih rešenja.

Dok ispraćamo ovu godinu, podsećamo na neke od ključnih nalaza i aktivnosti naše koalicije:

prEUgovor Alarm izveštaji: Ubrzane aktivnosti bez opipljivih rezultata i na uštrb demokratije

Predstavili smo dva prEUgovor Alarm izveštaja o napretku Srbije u ključnim oblastima evropskih integracija - političkim kriterijumima i poglavljima 23 i 24, koji su objedinjeni u klasteru 1 (Osnove). Izveštaj je dobio novo ruho i novo ime, shodno novoj metodologiji proširenja. No, nalazi koalicije potvrđuju da reformski pristup vlasti Srbije nije promenjen - i dalje je reč pre o „štikliranju stavki” nego o suštinskim reformama. Uprkos brojnim aktivnostima, opipljivih rezultata nema. To je u oktobru potvrdio i Godišnji izveštaj Evropske komisije za Srbiju, ocenivši kao ograničen napredak u većini oblasti, uključujući i poglavlja 23 i 24. Sloboda medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ostaju glavne kritične oblasti.

Brze reakcije koalicije na niz problematičnih rešenja i postupaka srpskih institucija

U junu smo upozorili da loša rešenja iz Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predstavljaju ozbiljnu pretnju po dostignuti nivo prava. Izmene ovog zakona, koji je jedan od osnovnih mehanizama za zahtevanje transparentnosti i odgovornosti institucija, usvojene su u unapređenoj verziji početkom novembra. Nedavno smo alarmirali na problematično postupanje nadležnih institucija u slučaju položaja stranih radnika koji grade fabriku „Ling Long” u Zrenjaninu, kao i postupanje policije na ekološkim protestima.

Istraživačke priče: primeri koji rasvetljavaju nedostatak reformi u oblasti vladavine prava

U okviru koalicije CINS je istraživao kako je vladajuća Srpska napredna stranka za nekoliko godina od podstanara postala vlasnik milionskih nekretnina, te kako ova stranka prima prikrivene donacije privatnih firmi kroz mrežu sajtova i naloga na društvenim mrežama koji poslednjih godina širom Srbije niču pred izbore. Istraživački novinari iz CINS-a pisali su i o problemima vladavine prava u vezi sa eksproprijacijom imovine za kinesku kompaniju Ziđin u okolini Bora. Jedna od priča pokazala je i kako je utaja poreza za velike igrače krivično delo koje se isplati, s obzirom da se za milionske iznose dobijaju daleko manje kazne.

Reforme pod lupom: Od ekspertskih detalja do jednostavnih vizuala

Komentarisali smo nacrte zakonskih rešenja u oblasti antidiskriminacije, borbe protiv korupcije i izborne i referendumske kampanje, te davali konkretne predloge za njihovo unapređenje. Analizirali smo revolucionarnu presudu Ustavnog suda Srbije iz marta 2021. i njen značaj u oblasti suzbijanja trgovine ljudima.

Bili smo vredni i u vizuelizaciji podataka, te smo načinili tri infografika i video priču.

Spremno u 2022. godinu

Spremamo još sadržaja i događaja već od januara 2022. godine. Počinjemo od okruglog stola u Kragujevcu, i tradicionalno sastavljamo godišnju reformsku agendu.

Pred Srbijom su referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa 16. januara i redovni predsednički i vanredni parlamentarni izbori početkom aprila.

Pratite sa nama i dalje reforme u Srbiji na evropskom putu.

O prEUgovoru

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pristupanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtu, fejsbuku i tviteru.