Koliko su stranke u predizbornom periodu zauzele stav prema pitanjima iz poglavlja 23 i 24 i poštovale vladavinu prava bila je tema sedmog CHATvrtka.

Poglavlja 23 i 24 nisu bila tema predizborne kampanje

Kao građani duboko smo razočarani zbog kršenja vladavine prava tokom kampanje za vanredne izbore u Srbiji, istaknuto je tokom CHATvrtka koji je organizovala koalicija prEUgovor 21. aprila 2016. godine u biblioteci Beogradskog centra za bezbednosnu politku.  

Glavna tema sedmog CHATvrtka bili su vanredni izbori u Srbiji, s posebnim osvrtom na to koliko su poglavlja 23 i 24 bila teme tokom kampanje ‪i da li su stranke poštovale principe vladavine prava i načela koja se odnose na uticaj na medije i finansiranje kampanja.

Dijalogu sa zainteresovanom publikom prethodila su uvodna izlaganja programskog menadžera Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raše Nedeljkova, zamenika glavnog urednika Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) Vladimira Kostića, istraživača BCBP Saše Đorđevića, saradnika Transparentnosti Srbija Zlatka Minića i istraživačice Grupe 484 Gordane Grujičić, uz moderaciju Sofije Mandić, pravnice-istraživačice BCBP.

Političke stranke u predizbornom periodu nisu zauzele stav prema pitanjima iz poglavlja 23 i 24, zaključak je panelista. Problemi migracija i azila nisu bili pokriveni, osim u programu jedne stranke čiji su stavovi jako negativni. Iz ćutanja vidimo da stranke nemaju iskristalizovan stav o odnosu prema migrantima, imajući u vidu prethodne terorističke napade i osetljivost teme, teškoće u postizanju ravnoteže između zaštite ljudskih prava i zaštite granice, ocenjeno je tokom sedmog CHATvrtka.

Korupcija nije bila tema kampanja

Predizborni programi su u najvećoj meri veoma opšti, bez konkretnih ideja kako će rešiti identifikovani problem, a izostaje bilo kakav fokus na sistemske reforme. Kampanja je bila izrazito liderska i stranke su skoro isključivo tako komunicirale svoju predizbornu ponudu. Ako su neke partije i imale program, nisu ga predstavile, već su u najvećoj meri bile napadački usmerene ka konkurenciji, ocenjeno je tokom skupa.

O korupciji se nije pričalo tokom kampanje, a i medijima je prestalo da bude interesantno o tome da izveštavaju, istakli su učesnici diskusije. U programima i govorima na predizbornim skupovima uglavnom se borba protiv kriminala i korupcije svodi na najavu primene represivnih mera, a ne na planiranje prevencije.

Agencija za borbu protiv korupcije nije podnela nijednu krivičnu prijavu što se tiče trošenja novca u izbornim kampanjama. Iako se pojavljuju razne informacije u javnosti, tužilaštvo ostaje nemo i verovatno će tako i ostati, naveli su učesnici CHATvrtka. Dodatnu poteškoću predstavlja pravna regulativa koja predviđa da je ovo krivično delo takvo da se mora dokazati namera nekog da prikrije neki trošak, jer se jedino tako računa kao krivično delo, u suprotnom je samo nemar.

Tokom kampanje previše često su kršene brojne zakonske norme, počev od prijavljivanja izbornih lista, a nije bilo nikakvog sankcionisanja. Tokom skupa je ocenjeno da bi bilo dobro usvojiti Izborni zakonik, kakav postoji u Makedoniji, kako bi ubuduće mogla da se kontroliše potencijna zlupotreba.

Koalicija prEUgovor svakog poslednjeg četvrtka u mesecu organizuje CHATvrtak - neformalni dijalog u skladu sa Četam haus pravilom. Cilj ove aktivnost je unapređenje dijaloga predstavnika države, organizacija civilnog društva, akademskih institucija, ambasada, međunarodnih organizacija, medija i ostale stručne javnosti zainteresovane za sprovođenje politika iz oblasti vladavine prava (Poglavlje 23) i slobode, bezbednosti i pravde (Poglavlje 24).