Hvala Vam što ste pratili naš rad tokom 2020. godine, obeležene vanrednim izazovima.

Osvrt na ključne aktivnosti koalicije prEUgovor tokom 2020. godine

Pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji u godini za nama protekli su bez šefa Pregovaračkog tima Srbije i bez otvaranja novih poglavlja usled nedostatka napretka u oblasti vladavine prava.  

Ukoliko ste nešto propustili, podsećamo Vas ovim putem na ključne aktivnosti i publikacije koalicije prEUgovor tokom 2020. godine:

prEUgovor Alarm izveštaji

PrEUgovor je izveštavao o napretku Srbije u političkim kriterijumima i poglavljima 23 i 24 u maju i novembru 2020. godine. Nalazi pokazuju zastoj u reformama i pogoršanje u nekim oblastima. Vanredno stanje uvedeno u prvoj polovini godine usled pandemije samo je razotkrilo, ubrzalo i produbilo trend zarobljavanja države i urušavanja standarda demokratije i vladavine prava u Srbiji. Ostatak godine obeležili su opšti izbori, antivladini protesti i odloženo formiranje institucija. U međuvremenu su usvojeni dugo očekivani revidirani akcioni planovi za poglavlja 23 i 24.

Snimci sa konferencija u maju i novembru dostupni su onlajn, a ključne poruke i kratke preglede po oblastima možete da pogledate ovde i ovde.

Pogled unazad - mera ograničenja slobode kretanja migranata i tražilaca azila iz ugla standarda Evropskog suda za ljudska prava

U prEUgovor predlogu praktične politike iz avgusta Grupa 484 nudi pregled ključnih mera donetih za vreme vanrednog stanja, koje su se odnosile na tražioce azila i migrante, relevantnih odredbi Konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i prakse Evropskog suda za ljudska prava o mogućnosti odstupanja države ugovornice od odredaba Konvencije, kao i kratak prikaz mera koje su bile primenjene prema migrantima i tražiocioma azila u drugim zemljama Evrope u jeku krize izazvane pandemijom COVID-19.

Komentari i predlozi za unapređenje pojedinih mera iz predloga Strategije reforme javne uprave

Transparentnost Srbija dala je u decembru sugestije kako javnu upravu u Srbiji učiniti otvorenijom i bližom građanima u okviru javne rasprave o predlogu nove desetogodišnje Strategije reforme javne uprave i pratećeg akcionog plana.

Otvorena vrata: Može li nova metodologija da oživi političku volju za proširenjem?

Nova metodologija proširenja predstavljena u februaru uvodi grupisanje pregovaračkih poglavlja, nagrade za šampione reformi i kazne za one koji stoje u mestu ili nazaduju, te obećava veću politizaciju procesa. Srbija je u međuvremenu izrazila volju da prihvati novu metodologiju. Šta ovo znači za dalji proces pristupanja pročitajte u članku istraživačice BCBP Jelene Pejić Nikić, a presek stanja po novouvedenim klasterima pogledajte u infografiku.

 

O prEUgovoru

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pridruživanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtufejsbuku i tviteru.