Medicinska oprema u magacinu Milšped Group u Krnješevcima;foto: Predsedništvo Srbije/ Dimitrije Goll

Medicinska oprema u magacinu Milšped Group u Krnješevcima;foto: Predsedništvo Srbije/ Dimitrije Goll

Nakon tajnog zaključka Vlade od 15. marta, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) prestao je sa javnim nabavkama velike količine medicinske opreme - maski, rukavica, mantila, zaštitnih naočara i ostalog. Iako se nabavke više ne objavljuju, Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Aleksandra Vučića, za CINS kaže da nabavka respiratora i druge medicinske opreme ide isključivo preko ove institucije.

Članice prEUgovor koalicije, CINS i Transparentnost Srbija, istraživale su ovaj slučaj. Dok Vlada i RFZO ne odgovaraju na pitanja CINS-a, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti objašnjava da je skrivanje informacija loše jer se radi o novcu poreskih obveznika, ali i poverenju građana u vlast.

U danima uoči proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, građani su uglavnom bili zaokupljeni vestima o širenju virusa korona i merama koje će država preduzeti kako bi zaustavila epidemiju. Baš tih dana ispod radara javnosti su prošle nabavke čiji ishod će nagovestiti kasniju, ako ne tajnu, a ono nedovoljno transparentnu kupovinu preko potrebne medicinske opreme.

Naime, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) pokrenuo je 12. i 13. marta dve javne nabavke. Prvom je trebalo da kupi sanitetski potrošni materijal - sredstva za dezinfekciju, šest miliona hirurških maski, šest miliona pari hirurških rukavica, šest miliona rukavica za jednokratnu upotrebu i po tri miliona kapi i kaljača. U obaveštenju o pokretanju postupka navodi se da su zdravstvene ustanove informisale RFZO da postoji opasnost po redovno pružanje zdravstvene zaštite pacijentima.

Druga nabavka je pokrenuta dan kasnije, nakon što je Vlada Srbije COVID-19 proglasila zaraznom bolešću. Da bi se sprečilo njeno širenje, RFZO je, između ostalog, pokušao da dođe do više od 132 hiljade maski sa filterom, skoro 33 hiljade jednokratnih kombinezona, više od 23 hiljade jednokratnih mantila, isto toliko zaštitnih naočari i manji broj vizira.

Obe nabavke, ukupne procenjene vrednosti više od 1,4 milijardi dinara ili oko 12,3 miliona evra, trebalo je da budu sprovedene u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda. Ovakav postupak je rezervisan za hitne nabavke, jer podrazumeva brže rokove.

Međutim, već 16. marta, dan nakon proglašenja vanrednog stanja, RFZO je nabavke obustavio. U odlukama ove institucije se navodi da je obustavi prethodio Vladin zaključak sa oznakom strogo poverljivo - Zaključak SP 05 Broj: 00-96/2020-1 od 15.3, a u vezi sa virusom korona. Nakon ovoga, na sajtu RFZO nije objavljena nijedna nabavka ove opreme.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija pretpostavlja da je Vlada tim Zaključkom donela odluku kojom se odstupa od opšteg režima javnih nabavki tokom vanrednog stanja. Prema Zakonu o javnim nabavkama, dodaje, postupak nabavke ne mora da se primeni ukoliko je neophodno da se ona sprovede radi zaštite života građana u slučajevima elementarnih nepogoda. Međutim, taj izuzetak treba tumačiti veoma usko i premenjivati ga samo kada nema mogućnosti da se sprovede bilo koji drugi postupak a da to ne ugrozi život stanovništva, ukazuje Nenadić.

Na pitanja CINS-a šta je konkretno uređeno Zaključkom Vlade i kako Srbija sada nabavlja opremu, nisu nam odgovorili ni iz Vlade ni iz RFZO.

Jedine informacije dolaze od funkcionera - najviše predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Obilazeći opremu u magacinu kod Stare Pazove pre deset dana, Vučić je rekao da je za respiratore i drugu medicinsku opremu potrošeno 370 miliona evra.

Prema podacima iz Službenog glasnika, RFZO je na osnovu upotrebe sredstava iz tekuće budžetske rezerve od početka vanrednog stanja do sada prebačeno oko 37,6 milijardi dinara ili oko 320 miliona evra. Novac je prosleđivan radi ublažavanja posledica korone, bez daljeg objašnjenja za šta konkretno, a prvobitno je bio namenjen Republičkoj direkciji za imovinu, Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjem i različitim ministarstvima.

„Kada slušam predsednike nekih velikih zemalja koji imaju po 300 i 400 miliona stanovnika, kada kažu: ’Dostavili smo tri miliona maski’, pa mi smo dovezli u zemlju preko 30 miliona maski, a imamo kupljenih još 50 miliona. Govorim o hirurškim maskama, a epidemioloških smo dovukli oko 13 miliona. Zaštitnih rukavica oko 12 miliona”, izjavio je tada Vučić.

Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Vučića, u odgovoru CINS-u tvrdi da se svi respiratori i medicinska oprema nabavljaju isključivo preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Bez obzira na izjave u medijima, Nemanja Nenadić kaže da je glavni problem nedostatak zvaničnih informacija o tome šta je i po kojoj ceni nabavljeno, a šta nedostaje:

„To je veoma loše, ne samo sa stanovišta transparentnosti javnih nabavki i staranja o novcu poreskih obveznika, već je veoma loše i sa stanovišta poverenja između vlasti i građana. To poverenje je neophodan uslov da sve akcije državnih organa u borbi protiv epidemije budu uspešne”, kaže Nenadić.

Borba za respiratore

O respiratorima, medicinskoj opremi preko potrebnoj u trenucima pandemije virusa korona, već dugo se govori u javnosti. CINS je sredinom marta objavio koliko je respiratora zvanično bilo u bolnicama u Srbiji, a kasnije je proveravao i u kakvom su stanju.

Jedinu javnu nabavku respiratora o kojoj su mediji izveštavali raspisalo je Ministarstvo zdravlja 11. marta, a samo dva dana kasnije posao je pripao firmi u nemačkom vlasništvu, Drager tehnika, od koje je kupljeno 15 respiratora.

Vučić je 7. aprila u emisiji Upitnik na Radio-televiziji Srbije izjavio da je Srbija kupila preko 2.700 respiratora od kojih je 573 već podeljeno bolnicama. On je do sada često isticao da je velika borba u svetu da se kupe respiratori, da se plaćaju „u kešu”, kao i da ih Srbija nabavlja „na polu-crno”.

Izvornu priču pročitajte na sajtu CINS-a.