Srbija je u proteklih šest meseci ostvarila umereni napredak u oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24, ali napretka nije bilo u oblasti borbe protiv korupcije, reforme sektora bezbednosti i oblasti ljudskih prava, ocenjeno je na predstavljanju sedmog po redu prEUgovor izveštaja.

Usporen napredak Srbije u poglavljima 23 i 24

Predstavnici koalicije Preugovor koja okuplja sedam nevladinih organizacija, ocenili su i da je EU zaokupljena sopstvenim krizama tako da je manje zainteresovana za proces pristupanja i reformi pa je došlo do razvodnjavanja tog procesa.

Milan Aleksić iz Centra za primenjene evropske studije rekao je na konferenciji za novinare da su parlamentarni izbori u aprilu u Srbiji uticali na usporavanje reformskog procesa i da u određenoj meri stagnira sprovođenje mera i aktivnosti predvidjenih akcionim planovima za pogalvlja 23 i 24.

- Generalna ocena je da je u prethodni šest meseci ostvaren umeren pomak u poglavljima 23 i 24 - rekao je Aleksić.

On je dodao da zabrinjava to što vlasti, odnosno Ministarstvo pravde kao nadležno, u izveštajima o ispunjenosti akcionog plana za poglavlje 23 daju nominale ocene a ne bave se suštinom.

Kao pozitivno je izdvojio to što su poglavlje 23 - pravosuđe i osvovna prava i poglavlje 24 - pravda, sloboda i bezbednost otvoreni u julu ove godine.

Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija je rekao da je kada je reč o borbi protiv korupcije akcioni plan za poglavlje 23 manjkav i neambiciozan, a akcioni plan za Strategiju borbe protiv korupcije neadekvatan.

Ocenio je da odsustvo političke volje koči refrmski proces i važne korake u borbi protiv korupcije.

Minić je ukazao da se dešava da vlasti nešto predstavlju kao dokaz svoje borbe protiv korupcije a da to u suštini nije to i naveo da u slučaju protiv biznismena Miroslava Miškovića nije bilo pomena korupcije i koruptivnih radnji.

On je rekao da Zakon o borbi protiv korupcije nije poboljšan u roku ali da predviđa neka bolja rešenja.

Dodao je da nezakonito bogaćenje još nije ušlo u Krivični zakon i dodao da se čini da nema volje da se to na adekvatan način uredi.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra je ukazala da na neadekvatne izmene unete u nacrt zakona o borbi protiv nasilja u porodici i nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Dodala je da je novim nacrtom zakona o besplatnoj pravnoj pomoći predviđeno da pružaoci pravne pomoći mogu biti samo adovkati i jedinice lokalne samouprave.

Gordana Grujičić iz Grupe 484 rekla je da je neophodno što pre doneti novi zakon o azilu i dodala da je od početka primene sadašnjeg zakona doneta 77 pozitivna odluka na zahtev za zaštitu.

Sofija Mandić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku rekla je da u celini u oblastima koje je pratila ta organizacija, poput demokratske kontrole nad sektorom bezbednosti, reforme policije i borbe protiv terorizma zabeležen više negativan nego pozitivan trend.

Izvor: Euractiv.rs