U periodu od jula 2023. do marta 2024. godine Evropska zadužbina za demokratiju podržava rad koalicije prEUgovor u cilju pospešivanja suštinskih reformi u oblasti vladavine prava u Srbiji.

PrEUgovor nastavlja da prati reforme u Klasteru 1 uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju (EED)

Ključna aktivnost Koalicije ostaje praćenje reformi u okviru evropskih integracija u Srbiji, i to u ključnim oblastima obuhvaćenim Klasterom 1. U novembru 2023. prEUgovor će u okviru projekta objaviti novi, 21. po redu Alarm izveštaj. U fokusu Izveštaja su politički kriterijumi funkcionisanja demokratskih institucija, te pravosuđe i osnovna prava, borba protiv korupcije (Poglavlje 23) i migracije, borba protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima, ekstremizma i terorizma (Poglavlje 24).

Pored toga, prEUgovor će putem brzih reakcija nastaviti da alarmira domaću i međunarodnu javnost o lošim praksama i nazadnim zakonskim rešenjima.

Evropska zadužbina za demokratiju (eng. European Endowment for Democracy - EED) je evropska nevladina organizacija osnovana 2013. godine radi promovisanja demokratije u zemljama koje su u pristupnom procesu i u susedstvu Evropske unije. Finansira se sredstvima koja obezbeđuje Evropska komisija i države članice EU.

 

O prEUgovoru


Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pristupanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva. Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtu, fejsbuku i tviteru.

Pogledajte kratki video povodom decenije rada koalicije prEUgovor.