U sredu 29. maja sa početkom u 11 časova u Sava Centru, koalicija prEUgovor predstaviće najnoviji Alarm – nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u Klasteru 1 (Osnove), sa fokusom na političkim kriterijumima i poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Izveštaj obuhvata period od novembra 2023. do aprila 2024. godine.

Predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji

 

U fokusu konferencije biće izbori, koji su obeležili izveštajni period - od njihovog raspisivanja do formiranja nove Vlade. U međuvremenu - izborna kampanja, protesti, domaći i međunarodni izveštaji o izbornim nepravilnostima, novi pregovori o izbornim uslovima i menjanje izbornih pravila. Na formiranje zakonodavne i izvršne vlasti opet se čekao poslednji čas, zbog čega su trpele i reformske aktivnosti u drugim važnim oblastima. Najzad, 2. juna ponoviće se beogradski izbori i održaće se lokalni izbori u 66 gradova i opština u Srbiji.

Kako ocenjujemo stanje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava u Srbiji i šta smo naučili iz izveštajnog perioda? U kakvim uslovima dočekujemo nove izbore? Šta možemo očekivati od nove Vlade, najveće do sada, u pogledu neophodnih reformi i evropskih integracija?

O ovim pitanjima raspravljaće:

  • Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, urednica Izveštaja
  • Ivana Milosavljević, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije
  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija

Diskusiju moderira: Nikola Burazer, European Western Balkans

Radni jezik konferencije je srpski. Simultani prevod na engleski jezik biće obezbeđen.

Molimo Vas da se registrujete OVDE do 27. maja do kraja radnog dana.

 

Predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji

Konferencija se organizuje u okviru projekta koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije. Sadržaji objavljeni u okviru projekta predstavljaju stavove njihovih autora i ni na koji način ne predstavljaju stav Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje.

 

O prEUgovoru

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pristupanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtufejsbuku i tviteru.

Pogledajte kratki video povodom decenije rada koalicije prEUgovor.