Koalicija prEUgovor u četvrtak, 24. novembra sa početkom u 11 časova u hotelu Hyatt Regency (Milentija Popovića 5, Beograd) predstavlja najnoviji Alarm – nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1 (Osnove), sa fokusom na političkim kriterijumima i poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji

Izmenjene geopolitičke okolnosti pojačale su pažnju i napore Evropske unije u regionu i dale novi zamah politici proširenja. Međutim, Srbija je gotovo celi izveštajni period provela s Vladom u tehničkom mandatu. To je negativno uticalo na sprovođenje većine reformskih aktivnosti, a pojedini postupci doveli su u pitanje strateško opredeljenje zemlje za evropske integracije. Novi izveštaj Evropske komisije pokazuje da po stepenu spremnosti za članstvo Srbija godinama stoji zaglavljena na sredini puta, i sve sporije napreduje. Ključne oblasti poput pravosuđa i osnovnih prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala ostale su čak i ispod ovako lošeg proseka.

U fokusu konferencije biće borba protiv korupcije, rodna ravnopravnost i nasilje prema ženama, u kojima prEUgovor uočava nastavak negativnih trendova, te izrada pravosudnih zakona kao dominantna reformska aktivnost u izveštajnom periodu radi sprovođenja ustavnih amandmana. O ovim temama govoriće:

  • Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, urednica izveštaja
  • Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar
  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
  • Sofija Mandić, CEPRIS

Diskusiju moderira: Filip Lukić, novinar

Radni jezik konferencije je srpski. Simultani prevod na engleski jezik biće obezbeđen.

Molimo Vas da svoje prisustvo na konferenciji potvrdite na [email protected] do 23. novembra do kraja radnog dana. 

Predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji

O prEUgovoru

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pristupanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtu, fejsbuku i tviteru.