Cilj radionice je da ukaže na sistemske probleme koji su prepoznati u poglavljima 23 i drugim aktima koji se odnose na pravosuđe, sa posebnim osvrtom na teme koje su bile posebno aktuelne u periodu od oktobra 2020. do marta 2021. u ovoj oblasti. Radionica će se održati preko Zoom platforme, u petak 2. aprila 2021, sa početkom u 12 sati.

Radionica o aktuelnim problemima u primeni mera iz Akcionih planova za poglavlja 23 i 24 u oblasti pravosuđa

Prošlogodišnji izveštaj Evropske komisije ocenio je da je u oblasti pravosuđa i osnovnih prava (Poglavlje 23) u Srbiji ostvaren vrlo ograničen napredak, što je ispod očekivanja za zemlju koja je u procesu pregovora o članstvu. U nedavnoj rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji ponavlja se zabrinutost o političkom uticaju na pravosudne organe. Nastavljaju se pritisci na pravosuđe i blaćenje pojedinih sudija i tužilaca u tabloidima, političari uporno komentarišu sudske procese, dok se stalno odlažu ustavne izmene koje treba da obezbede nezavisnost ove grane vlasti. U prethodnih pola godine održani su izbori za članove pravosudnih saveta iz redova sudija, odnosno tužilaca, dok je započetak postupak za izbor članova iz reda advokata.

O ovim procesima, realnim i potencijalnim problemima koje ih prate, kao i preporukama kako ih rešiti, koalicija prEUgovor razgovara sa domaćim ekspertima u cilju sagledavanja polugodišnjeg napretka Srbije u oblasti pravosuđa.

Za učešće na radionici se možete prijaviti mejlom na [email protected], nakon čega će vam biti poslati pristupni podaci. 

Agenda radionice

12.00-12.05 - Uvodna reč - o ciljevima radionice i načinu rada

Zlata Đorđević, Transparentnost Srbija

12.05-12.35 - Panel 1: Zaštita sudija od političkih i drugih pritisaka

Uvodničari:

Snežana Bjelogrlić, Društvo sudija Srbije

Zlatko Minić, Transparentnost Srbija

12.35-13.05 - Panel 2: Izborni procesi za organe u pravosuđu

Katarina Golubović, Komitet pravnika za ljudska prava

Robert Sepi, Transparentnost Srbija

13.05-13.35 - Sukob interesa advokata članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca

Rodoljub Šabić, advokat

Nemanja Nenadić, Transparentnosti Srbija

13.35-14.00 - Dodatno vreme za pitanja i diskusiju u vezi sa sva tri panela

Napomena: Nakon uvodnih izlaganja svakog panela, u ukupnom trajanju od 15 minuta otvoren je prostor za diskusiju učesnika radionice iz državnih organa, drugih institucija, nevladinih organizacija i medija.