Piše: Teodora Ćurčić

FOTO: CINS

FOTO: CINS

Prema finansijskim izveštajima, Pokret socijalista godinama ima samo jedno sedište - ono u Beogradu. Međutim, istraživanje CINS-a pokazuje da stranka ministra Aleksandra Vulina ima odbore širom Srbije, da plaća kiriju, a te troškove ne prijavljuje.

Krajem 2021. godine, tokom jednog od najmasovnijih protesta u Srbiji i blokada puteva zbog mogućeg dolaska kompanije Rio Tinto, demonstranti u Novom Sadu su razbili staklo na prostorijama Pokreta socijalista (PS) i uzeli stranačku zastavu. Na prozoru koji je razbijen nalazila se slika lidera te stranke i ministra policije Aleksandra Vulina.

Ova stranka je napad opisala kao „napad rulje i pokušaj linča“.

„Pokret socijalista će i naredne subote biti u svojim prostorijama bez straha od siledžija braneći slobodu Novog Sada i Novosađana“ - objavljeno je na sajtu PS-a.

Ipak, ono što javnost nije znala je da, sudeći prema finansijskim izveštajima stranke, oni ove prostorije ni ne iznajmljuju.

Dokumentacija do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da Pokret socijalista za njihovo korišćenje godinama plaća kiriju, ali te troškove ne prijavljuje u svojim izveštajima Agenciji za sprečavanje korupcije.

I prostorije u Novom Sadu nisu jedini primer. Istraživanje CINS-a pokazuje da je ova godinama plaćala kiriju za odbore u više mesta širom Srbije, ali ti troškovi ostaju sakriveni.

Celu priču možete da pročitate na sajtu CINS-a.

Ovu istraživačku priču finansijski je podržala Evropska unija u okviru projekta „PrEUgovor nadzor politika: izgradnja savezništava za jači uticaj u neizvesnoj budućnosti”. Za stavove iznete u tekstu odgovorni su jedino autori i ne može se ni u kom slučaju smatrati da oni odražavaju stavove Evropske unije.