Piše: Stefan Marković

FOTO: CINS

FOTO: CINS

Izdavanjem nekretnina koje su nasledili od Saveza komunista Jugoslavije, SPS već godinama finansira svoj rad. Među njihovim „stanarima“ su i mnoge opštine, javna preduzeća i ustanove, što stručnjaci sa kojima je pričao CINS ocenjuju kao nedopustivo.

U centru Kragujevca, u nekadašnjoj zgradi Doma samoupravljača iz sedamdesetih godina prošlog veka, nalaze se prostorije Socijalističke partije Srbije (SPS). U istoj betonskoj zgradi hladnog izgleda, u oko 35 kvadrata, nalazi se i jedna od kancelarija Gradske uprave.

Ova institucija prostor iznajmljuje od socijalista i, prema finansijskim izveštajima stranke, za zakup im je od 2015. do kraja 2020. godine isplatila oko 114.000 evra.

To je samo jedna od nekretnina kojima ova stranka kao naslednica nekadašnjeg Saveza komunista Jugoslavije raspolaže. Prema poslednjem finansijskom izveštaju SPS-a, socijalisti poseduju nekretnine vredne oko 13,8 miliona evra.

Podaci koje je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) prikupio i objavio u bazi stranačkih finansija pokazuju da je u periodu od 2015. do kraja 2020. na račune socijalista od zakupaca njihovog poslovnog prostora leglo oko 2,3 miliona evra. Istraživanje pokazuje i da se među zakupcima nalaze brojne javne institucije koje prostorije od SPS iznajmljuju čak i kad postoje gradske koje zvrje prazne.

Celu priču možete da pročitate na sajtu CINS-a.

Ovu istraživačku priču finansijski je podržala Evropska unija u okviru projekta „PrEUgovor nadzor politika: izgradnja savezništava za jači uticaj u neizvesnoj budućnosti”. Za stavove iznete u tekstu odgovorni su jedino autori i ne može se ni u kom slučaju smatrati da oni odražavaju stavove Evropske unije.