Gradska uprava Novog Pazara na papiru ima usvojene gotovo sve antikorupcijske odluke, ali se one nedovoljno ili uopšte ne primenjuju, pokazala je analiza efektivnosti rada ove lokalne samouprave u Lokalnom institucionalnom barometru koji je predstavljen 18. maja u Medija centru A1 u Novom Pazaru.

Antikorupcijski mehanizmi Grada Novog Pazara ostaju mrtvo slovo na papiru

Jelena Pejić Nikić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koordinatorka koalicije prEUgovor, pozdravila je učesnike konferencije i predstavila rad koalicije.

„Mimo tehničkih stavki iz akcionih planova, ključno pitanje koje postavljamo je - kako institucije rade svoj posao, jer bez toga nema primene zakona. Borba protiv korupcije je jedan od najvažnijih segmenata evropskih integracija koji utiče na sve ostale reforme, a u kojem Srbija beleži slabe rezultate”, navela je Pejić Nikić.

 

Građani su obeshrabreni da prijavljuju nepravilnosti

Nikola Kočović, novinar i autor analize rekao je da antikorupcijski mehanizmi Gradske uprave Novog Pazara dobro izgledaju na papiru, a zapravo nikad nisu ni testirani, te se čini da su usvojeni samo kako bi se ispunile zakonske obaveze.

Antikorupcijski mehanizmi Grada Novog Pazara ostaju mrtvo slovo na papiru

„Frapantni su podaci da se recimo do sada Komisiji za žalbe građana za sedam godina postojanja niko nije žalio. Takođe, za sedam godina nismo imali nijedno kršenje Kodeksa ponašanja funkcionera i zaposlenih u Gradskoj upravi Novog Pazara, niti je bilo slučajeva unutrašnjeg uzbunjivanja”, rekao je Kočović.

On je pojasnio da to ne znači da je ova Gradska uprava idealna, već da građani nisu dovoljno informisani o svojim pravima žalbe, ohrabreni ili zainteresovani da utiču na njen rad.

„Odgovornost je na svima nama, medijima i građanima, ali najviše na Gradskoj upravi, jer dokumenta koja imaju nisu na pravi način promovisali i predstavili građanima. Nisu im jasno predočili na koji način mogu da ostvare svoja prava”, rekao je Kočović.

Ova analiza pokazuje da zaposleni ne prijavljuju nepravilnosti u radu lokalne samouprave ili nepropisno ponašanje funkcionera, strahujući od odmazde ili gubitka posla, obeshrabreni neefikasnom pravnom zaštitom.

 

Gradska uprava krivi građane za neizainteresovanost

Šef kabineta gradonačelnika Novog Pazara Besar Hadžić kaže da Grad postupa samo po zahtevima, jer tako zakoni predviđaju, odbacujući krivicu što do sada nije bilo nikakvih pritužbi.

 

Antikorupcijski mehanizmi Grada Novog Pazara ostaju mrtvo slovo na papiru

„Grad sa gradonačelnikom i svim službenicima stoji na raspolaganju građanima. Mi kao Gradska uprava dajemo maksimum, a uvek može da se radi bolje. Sve ono što je predviđeno ustavom, zakonima i podzakonskim aktima mi smo usvojili na Gradskom veću i Skupštini grada. Na građanima je da konzumiraju sve to“, rekao je Hadžić.

Zbog loše komunikacije sa Gradskom upravom, članovi Lokalnog antikorupcionog foruma (LAF) Novog Pazara dali su ostavke 2022. godine. Nema informacija da je novi LAF formiran. Hadžić je saopštio jedino da je „u postupku“.

 

Novi Pazar je jedan od najtransparentnijih gradova u Srbiji, ali to nije dovoljno

Zlata Đorđević iz Transparentnosti Srbije istakla je da je Novi Pazar, prema godišnjim analizama ove članice prEUgovora, jedan od najtransparentnijih gradova i ima jedan od najboljih lokalnih antikorupcijskih planova. Međutim, nijedna mera iz Plana nije sprovedena na vreme, a građani su obeshrabreni da prijave nepravilnosti.

Antikorupcijski mehanizmi Grada Novog Pazara ostaju mrtvo slovo na papiru

“Gradska uprava Novog Pazara na sajtu ima objavljena gotova sva dokumenta koja mi posmatramo. Međutim, kada malo zađemo iza te transparentnosti, kada uđemo u efektivnost i odgovornost, itekako ima problema. Rezultati istraživanja pokazuju znake za uzbunu, pre svih samoj Gradskoj upravi, koja bi trebalo da je već godinama unazad pokušala sama da utvrdi zbog građani nemaju poverenja u nju”, smatra Đorđević.

 

Prisutni građani uključili su se potom u diskusiju.

„Kako mislite da hodamo okolo i podnosimo pritužbe telima za koje ne znamo da postoje? Ne valja krivicu svaljivati na gradjane da su apatični i neuki, ne sprovode oni zakon, vec institucije. Gradska uprava nije ništa uradila da informiše građane o mogućnostima“, reagovala je građanka na izjave predstavnika Gradske uprave. „Novi Pazar sasvim zasluženo dobija nagrade za transparentnost, ali zato što je konkurencija loša. Ne treba time da se zadovoljimo”, dodao je Sead Biberović iz organizacije Urban-In, koja je organizovala konferenciju u saradnji sa koalicijom prEUgovor.

 

Vest je delom preuzeta sa Pešter TV.

 

Antikorupcijski mehanizmi Grada Novog Pazara ostaju mrtvo slovo na papiru